Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης το DailyPharmaNews παρουσιάζει τις γενικές γραμμές πάνω στις οποίες κινήθηκε ο ομιλία του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις φαρμακευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του κεντρικού Οργάνου εκπροσώπησης των φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Για την ανάγκη ύπαρξης ενός στιβαρού, όπως το χαρακτήρισε δικτύου παροχής προληπτικής αγωγής υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς κατά την ομιλία του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της PGEU αναφερόμενος στο θέμα των φαρμακευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
«Η κρίση την οποία περάσαμε ανέδειξε μεταξύ άλλων την τεράστια ανάγκη των δημοσίων συστημάτων υγείας από ένα στιβαρό δίκτυο παροχής προληπτικής αγωγής υγείας, αλλά και το πόσο μεγάλο κενό υπάρχει σε αυτό το πεδίο» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του.
Ανέδειξε όμως και κάτι ακόμη, όπως είπε: το γεγονός ότι το φαρμακείο είναι ο φυσικός χώρος της πρόληψης υγείας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν αυτό το φαινόμενο, σημαντικότερος όλων όμως είναι η εγγύτητα του φαρμακείου στον πολίτη, η εύκολη πρόσβαση σε αυτό καθώς και οι σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με τους φαρμακοποιούς οι οποίες καταγράφονται σε κάθε μελέτη που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι «τα φαρμακεία αποτελούν το πλέον αξιόπιστο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα μας» σημειώνοντας ότι ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που έχει επιστημονικό και ανθρωποκεντρικό ρόλο ταυτόχρονα, εκείνος που επιτυγχάνει την φαρμακευτική συμμόρφωση, στοχεύοντας στο μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα προφυλάσσει τον ασθενή, εκείνος που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στην αλυσίδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Οι φαρμακευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, όπως είπε «δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού η ομάδα των χρόνιων πληθαίνει καθημερινά, και τα έξοδα των συστημάτων υγείας, εφόσον δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα πρόληψης υγείας, θα αυξηθούν γεωμετρικά στο άμεσο μέλλον. Οι αμειβόμενες φαρμακευτικές υπηρεσίες, που θα διενεργούνται από επιστήμονες φαρμακοποιούς με ασθενοκεντρική προσέγγιση, αποτελούν τη λύση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και για ασθενείς με αξιοπρεπή ποιότητα ζωής σηματοδοτώντας ταυτόχρονα ένα σαφές μοντέλο ανάπτυξης των φαρμακείων μας».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βαλτάς έδωσε μέσα από συγκεκριμένες αναφορές μία εικόνα για το πως ως διοίκηση του ΠΦΣ είδαν την πανδημική κρίση ως ευκαιρία να αναδείξουν και να αποδείξουν τα προαναφερόμενα.
Έτσι μίλησε για τη σύνταξη και διανομή πολλών χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων προς το κοινό όταν ξέσπασε η πανδημία, ενάμισι μήνα πριν αυτό γίνει από οποιαδήποτε άλλη κάθε αρμόδια ή μη κρατική υπηρεσία, τη σύνταξη σαφών και λεπτομερών οδηγιών προς τα φαρμακεία σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα φαρμακεία, την μέριμνα για την τήρηση αποθεμάτων σε αντισηπτικά και είδη ατομικής προστασίας, την παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση για την αυστηροποίηση του νόμου περί συνταγογράφησης αντιβιοτικών φαρμάκων, την κατοχύρωση του επαγγελματικού δικαιώματος για τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού ενηλίκων στα φαρμακεία, τη διάθεση περισσοτέρων από 180 εκατομμυρίων self test αλλά και τον προγραμματισμό μέσα από τα φαρμακεία του 80% των ραντεβού εμβολιασμού έναντι της COVID 19 στις αντίστοιχες κρατικές δομές.
Μίλησε ακόμη για το συμβουλευτικό ρόλο των φαρμακοποιών για τον εμβολιασμό ως μία προσπάθεια άμυνας απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, για την καταχώρηση μέσα από τα ελληνικά φαρμακεία του κάθε πολίτη στον προσωπικό του ιατρό όπως επίσης και για το ρόλο των φαρμακείων στο να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα με τη διενέργεια ενός τεράστιου αριθμού rapid test (άνω του 65% του συνόλου) μέσα από τα φαρμακεία της κοινότητας.
Μετά από όλα αυτά απαντώντας στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη των φαρμακευτικών υπηρεσιών στα φαρμακεία της κοινότητας ο πρόεδρος του ΠΦΣ μίλησε για εκπαίδευση, πιστοποίηση, ψηφιακές εφαρμογές και διεπιστημονική συνεργασία των επιστημών υγείας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι η σημερινή διοίκηση του ΠΦΣ πρότεινε στην ελληνική πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς πέντε φαρμακευτικές υπηρεσίες ύστερα από μελέτη της επιστημονικής ομάδας της.
- Τη διαχείριση φαρμακοθεραπείας στοχεύοντας στη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών
- Τη συμβολή στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντι-υπερτασικής αγωγής
- Την εκπαίδευση στην ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών χορήγησης φαρμάκων
- Τη συμμετοχή στην πρόληψης του καρκίνου μέσω της διακοπής του καπνίσματος
- Και την προαγωγή και διενέργεια του εμβολιασμού ενηλίκων σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού
Πηγή: DailyPharmaNews.gr