Φάρμακα: Στην τελική ευθεία η έξοδος φθηνών σκευασμάτων από την αποζημίωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να επιφέρει μείωση της δαπάνης για φάρμακα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ

Θέμα ελάχιστων ημερών θεωρείται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θα προβλέπει την έξοδο σκευασμάτων από την Θετική Λίστα Φαρμάκων δηλαδή από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας η εν λόγω απόφαση έχει περάσει από τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου και πλέον εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του Θάνου Πλεύρη.

Η έξοδος ενός σκευάσματος από τη Θετική Λίστα αποτελεί ένα ακόμη μέτρο ώστε να μειωθούν τα κόστη αποζημίωσης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να επιφέρει μείωση της δαπάνης για φάρμακα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023  του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των δράσεων που υλοποιούνται για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης προβλέπονται και:

«Κίνητρα μεταφοράς φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από τη λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα. Ειδικότερα δρομολογείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επαναξιολόγηση και μεταφορά φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από την λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα και παροχή  κινήτρων. Η εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ».

Όπως έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Υγείας, πολλά φτηνά σκευάσματα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, θα έχουν το δικαίωμα, οι εταιρείες που τα διακινούν, να αιτηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) την απόσυρσή τους από την Θετική Λίστα, δηλαδή τον πολυπληθή κατάλογο των αποζημιούμενων από την Πολιτεία φαρμάκων.Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αφορά σκευάσματα χαμηλής τιμής, ήτοι κάτω από τα 10 ευρώ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *