Πάνω από 630 εκατ. ευρώ το όφελος του ΕΟΠΥΥ από τις διαπραγματεύσεις στις τιμές των φαρμάκων

Η διαπραγμάτευση των τιμών φαρμάκων ήταν το κεντρικό θέμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) αποκλειστικά για τα μέλη της, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Meet the Expert».

Βασική ομιλήτρια ήταν η Dr. Κωνσταντίνα-Βασιλική Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ – Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η οποία παρουσίασε στοιχεία για την κατανομή κλειστών προϋπολογισμών ανά έτος σε ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την κυρία Γκογκοζώτου, η κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών ανάμεσα σε ΕΟΠΥΥ και Δημόσια Νοσοκομεία τα έτη 2020-2023 έμεινε σχετικά σταθερή (περίπου 80%-20%), αλλά το ποσό αυτών έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από 114 εκατ. ευρώ το 2020 σε 1,040 δισ. ευρώ ήδη το 2023, με περισσότερες από 30 κατηγορίες δραστικών και ενδείξεων εντός αυτών των προϋπολογισμών. Ειδικότερα, το ποσοστό των κλειστών προϋπολογισμών ΕΟΠΥΥ στο σύνολο του προϋπολογισμού του για φάρμακα έχει σταδιακά αυξηθεί από 5,04% το 2020 στο 35,87% το 2023. Παράλληλα, η κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών ΕΟΠΥΥ ανάμεσα σε Φάρμακα Υψηλού Κόστους και ιδιωτικά φαρμακεία έχει διαμορφωθεί από 100%-0% το 2020, σε 56%-44% το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων προχώρησε στην υπογραφή 563 συμφωνητικών από το 2018 έως και σήμερα, εκ των οποίων τα 268 υπογράφηκαν μέσα στο 2022.

Από τον Ιανουάριο του 2023 η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη υπογράψει 162 συμφωνητικά ενώ είναι προς υπογραφή άλλα 15 και αναμένονται συμφωνητικά για τα νέα προϊόντα και για τις θεραπευτικές κατηγορίες που οι συμφωνίες τους λήγουν εντός του 2023.

Κλείνοντας, η Dr. Κωνσταντίνα-Βασιλική Γκογκοζώτου παρουσίασε το συνολικό όφελος του ΕΟΠΥΥ από τις διαπραγματεύσεις τιμών φαρμάκων της τριετίας 2020-2022, το οποίο ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται το νομοθετημένο rebate. Από τον απολογισμό 11μήνου της τρίτης σύνθεσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης προέκυψε ότι πραγματοποίησε 856 συναντήσεις στο πλαίσιο 75 συνεδριάσεων, για περισσότερα από 600 προϊόντα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Α., Χρήστος Μαρτάκος τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υλοποιήσαμε αυτή την πρώτη, πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία είχε ως πρωταρχικό στόχο την επικαιροποιημένη ενημέρωση των μελών μας σε θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις τιμών φαρμάκων και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε με τον τρόπο μας να συμβάλουμε στην καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών αξιολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων και στην αποτελεσματικότερη συμβολή των επαγγελματιών του Market Access στην ταχύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και υπάρχουσες θεραπείες. Στο πλαίσιο αυτό και εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.Μ.Α., προαναγγέλουμε την επόμενη συνάντηση “Meet the Expert”, με τη Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στο Θεμιστόκλειο Συγκρότημα του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τη συνεργασία του καθηγητή Αθανάσιου Βοζίκη, Διευθυντή του Eργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας.

Πηγή: Newsbomb.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *