Η πληροφορία είναι δύναμη. Τι μπορώ να απαιτώ να βλέπω στο πρόγραμμα του φαρμακείου μου;

του Θύμιου Δημητρόπουλου

Η συνταγή έχει δύο σκευάσματα ομεπραζόλης 20mg με 28 κάψουλες. Ο ιατρός επέλεξε Penrazol, ο ασφαλισμένος τον προηγούμενο μήνα είχε πάρει Losec, αλλά τις περισσότερες φορές έπαιρνε Rythmogastryl. Το φαρμακείο κερδίζει περισσότερα αν δώσει Assoprol, αλλά το Elkostop είναι το σκεύασμα με το μεγαλύτερο απόθεμα στην αποθήκη.

Αν πάντως επιλέξετε Losec, υπάρχουν 4 διαθέσιμα στο συρτάρι και άλλα 8 στην αποθήκη. Να δώσετε αυτά τα δύο που λήγουν τον 9ο του 2023.

Η άλλη συνταγή έχει ένα ελλειπτικό σκεύασμα που όμως το έχει σε απόθεμα το άλλο σας φαρμακείο και ίσως θα ήταν καλή ιδέα να εκτελεστεί εκεί η συνταγή.

Να του υποδείξετε να μην παίρνει την ομεπραζόλη κοντά με το σίδηρο που είχε πάρει πριν 15 μέρες, καθώς δεν επιτυγχάνει καλή απορρόφηση.

Και να του προτείνετε συμπληρωματικά κάποιο από αυτά τα συμπληρώματα διατροφής, καθώς έχει πρόβλημα με το στομάχι και την πίεση.

Να αποφύγει γαλακτοκομικά κοντά στο σίδηρο, όσο καιρό κάνει τη συγκεκριμένη αγωγή.

Τέλος, να τον ρωτήσετε αν άρεσε στη γυναίκα του, η κρέμα προσώπου που δοκίμασε. Λογικά πρέπει να της τελειώνει τώρα αφού την πήρε πριν 45 μέρες και είναι καλή ευκαιρία να πάρει κι άλλη.

H πληροφορία είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα και η ανάλυση των δεδομένων είναι η μηχανή εσωτερικής καύσης.” – Peter Sondergaard, αντιπρόεδρος, Gartner Research

Πόσο χρήσιμος και εξυπηρετικός θα ήταν ένας βοηθός που να σας παρείχε όλη αυτή την πληροφορία, κάθε φορά που ετοιμάζεστε να εκτελέσετε μία συνταγή; Μεγάλο μέρος της παραπάνω πληροφορίας βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο στο σύστημα που χρησιμοποιείτε και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Απλά ίσως δεν ξέρετε πως να την αντλήσετε. Ή ίσως και το συγκεκριμένο σύστημα που χρησιμοποιείτε, δεν έχει τρόπο ή ευφυΐα να σας την προβάλλει.

Η δύναμη της πληροφορίας

Ζούμε σε μία εποχή που η πληροφορία θεωρείται το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα μίας επιχείρησης. Με κάθε τρόπο επιδιώκεται να γίνει στόχευση ενός target group, στο οποίο να γίνει συστηματική καταγραφή των συνηθειών και των προτιμήσεων. Αυτή η πληροφορία καταγράφεται με κατάλληλο λογισμικό, αναλύεται και χρησιμοποιείται για να οριοθετήσει τους στόχους της και να αναπτυχθεί η κάθε επιχείρηση.

Αντίστοιχα, ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί και πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε πληροφορία για τα είδη και τις υπηρεσίες που εμπορεύεται, για να μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά του.

Έξυπνα ERP μάλιστα καταφέρνουν να συνδυάσουν την πληροφορία του target group με χαρακτηριστικά των ειδών και των υπηρεσιών της επιχείρησης και εμφανίζουν πιο συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις προώθησης.

Το πλεονέκτημα του φαρμακείου

Σε σχέση με κάθε άλλη επιχείρηση, τα φαρμακεία έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα στη συλλογή πληροφοριών. Κάθε ηλεκτρονική συνταγή περιέχει επαρκείς πληροφορίες για τον ασφαλισμένο, τις παθήσεις που έχει, αν είναι χρόνια νοσήματα, καθώς και άλλα στοιχεία. Η επαναληψιμότητα των συνταγών και των συνηθειών του ασφαλισμένου δίνει κι αυτή χρήσιμες πληροφορίες.

Παράλληλα όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και ο μεγαλύτερος όγκος παραφαρμάκων και δερμοκαλλυντικών που διακινούνται από τα φαρμακεία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχει εγκριθεί η κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά από τον ΕΟΦ, οπότε υπάρχει πληθώρα διαθέσιμης πληροφορίας για κάθε ένα από αυτά.

Η εκτέλεση μιας συνταγής λοιπόν, εξ ορισμού επιβάλλει τη λήψη όλων αυτών των πληροφοριών από το φαρμακείο, ανεξάρτητα από την αυστηρή νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων.

Κι αν μάλιστα το φαρμακείο κερδίσει την εμπιστοσύνη και πείσει τους πελάτες του ότι δίνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία, θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, όπως ενημερώσεις για το πότε ανοίγουν οι επαναλαμβανόμενες συνταγές τους ή αν υπάρχει καμία διαθέσιμη προσφορά που να τους ενδιαφέρει, δε θα το σκεφτούν και θα επικαιροποιούν τα στοιχεία τους που έχουν ενδεχομένως αλλάξει. Άλλωστε, συνεχώς οι έρευνες δείχνουν ότι ο κόσμος εμπιστεύεται το φαρμακοποιό του!

Το ERP στις υπηρεσίες του φαρμακοποιού

Ένα ERP με στοιχειώδεις δυνατότητες έχει πρόσβαση και τη δυνατότητα να αποθηκεύσει ένα μεγάλο όγκο πληροφορίας, τον οποίο στη συνέχεια να διαθέτει προς όφελος του πελάτη, αλλά κυρίως και της επιχείρησης.

Ενδεικτικά, τα πιο κοινά στοιχεία που μπορούν να προβάλλονται για κάθε πελάτη είναι:

  • στοιχεία επικοινωνίας
  • ιστορικό πωλήσεων
  • υπόλοιπο πελάτη
  • καταγραφή παθήσεων

Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρχει πρόσβαση και σε πληροφορίες για τα είδη, όπως:

  • δραστική ουσία και συστατικά
  • συσκευασία
  • δοσολογικό σχήμα
  • τρόπος χορήγησης
  • SPC
  • ημερομηνία λήξης παρτίδας

Από εκεί και πέρα έγκειται στη δυνατότητα ανάλυσης του κάθε ERP για να μετατρέψει την πληροφορία σε χρήσιμα δεδομένα για το χρήστη. Για παράδειγμα, μπορεί να παρέχεται πληροφορία για:

  • οφειλές του πελάτη
  • αλληλεπιδράσεις
  • αλλεργίες
  • διατροφικές προτάσεις βάσει ιστορικού και φαρμακευτικής αγωγής
  • προτάσεις συμπληρωματικής πώλησης

Επιπλέον, μπορούν να εξάγονται αποτελέσματα για ομάδες πελατών με συγκεκριμένη πάθηση, ώστε να γίνονται στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, πχ SMS για έκπτωση σε συμπληρώματα διατροφής σε πελάτες με φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη.

Χαμένος στα κύματα της πληροφορίας

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, μεγάλο κομμάτι της πληροφορίας υπάρχει ήδη αποθηκευμένο στο σύστημα που χρησιμοποιείτε τώρα.

Είναι ζήτημα γνώσης του συστήματός σας λοιπόν, για να μπορέσετε να την προβάλλετε.

Είναι ζήτημα της εταιρείας που ανέπτυξε το σύστημά σας, αν κατάφερε να συνδυάσει όλη την πληροφορία που διέθετε, για να σας δώσει τις αναφορές που χρειάζεστε.

Και είναι ζήτημα του ERP σας και του περιβάλλοντος χρήσης (user interface) που χρησιμοποιεί, για να σας δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεστε, τη στιγμή που τη χρειάζεστε.

Τα σύγχρονα ERP εκμεταλλεύονται την αύξηση της υπολογιστικής ισχύς και επιτρέπουν την επεξεργασία δεδομένων ταυτόχρονα με τη χρήση του προγράμματος (real time). Έτσι, κατά τη διάρκεια της πώλησης ή της εκτέλεσης μίας συνταγής, το σύστημα δύναται να εμφανίζει όλες εκείνες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το ιστορικό του πελάτη και τα είδη που εμπεριέχονται στη συγκεκριμένη κίνηση.

Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη multitasking λειτουργία, τη χρήση δηλαδή πολλών παραθύρων. Έτσι τα πιο σύγχρονα ERP δίνουν πρόσβαση σε όλη τη διαθέσιμη πληροφορία, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει οθόνη ο χρήστης, ή να πρέπει να φύγει από την οθόνη εκτέλεσης της συνταγής.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό ή αυτο που περιγράφετε είναι μια πραγματικότητα;

Το PharmacyOne αναπτύχθηκε στο ολοκληρωμένο ERP της Soft1, μια λύση που χρησιμοποιούν ήδη περισσότερες από 92.000 επιχειρήσεις. Συνδυάζει όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες για να περιλαμβάνει την αιχμή της τεχνολογίας. Αποθηκεύει αναλυτικά όλη την πληροφορία που λαμβάνει από την ΗΔΙΚΑ και οποιαδήποτε όλη πληροφορία καταγράφεται κατά τη διάρκεια των ελεύθερων πωλήσεων. Η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.

Η επεκτασιμότητα του Soft1 είναι τόσο μεγάλη που κάθε στοιχείο της αποθηκευμένης πληροφορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αναλυθεί, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και από τον ίδιο το φαρμακοποιό. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν έχει προβλεφθεί κάποιο report ή κάποια προβολή που να χρειάζεται κάποιο φαρμακείο, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί!

Επιπλέον, η CloudOn έχει επενδύσει στις συνεργασίες με φορείς που παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη πληροφορία για τα είδη που περιέχονται στο PharmacyOne. Παράλληλα, η ανάλυση των αναγκών του ελληνικού φαρμακείου είναι τόσο μεγάλη, που το τελικό αποτέλεσμα στο PharmacyOne είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται ο κάθε φαρμακοποιός ή βοηθός φαρμακείου.

Όλα αυτά καθιστούν το PharmacyOne ως το απόλυτο εργαλείο και το πιο ολοκληρωμένο ERP στην υπηρεσία του φαρμακοποιού!

Μύθοι για τα ERP

Καλά τα ERP, αλλά ένα σύστημα φαρμακείου πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου ανεπτυγμένο στις ανάγκες του ελληνικού φαρμακείου

Μύθος! Μπορεί να έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες, αλλά και το φαρμακείο είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί με το ίδιο ακριβώς νομικό και λογιστικό πλαίσιο με κάθε άλλη επιχείρηση στην Ελλάδα. Έτσι, κάθε ενέργεια που γίνεται μέσα στο φαρμακείο μεταφράζεται σε διαδικασίες που παράγουν αντίστοιχες λογιστικές κινήσεις. Έγκειται στην εταιρεία που έχει αναπτύξει το κάθε πρόγραμμα, να κατανοήσει και να αναλύσει σωστά όλες αυτές τις κινήσεις.

Και όσο οι διαδικασίες τυποποιούνται, οι εμπορικές και οι λογιστικές απαιτήσεις γίνονται πιο συγκεκριμένες, τόσο ένα ολοκληρωμένο ERP γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαίο για κάθε τύπου επιχείρηση. Ήδη έχει αποφασιστεί η κατάργηση ταμειακών μηχανών, σιγά σιγά ακούγεται και η αντικατάσταση του φορολογικού μηχανισμού με τον πάροχο, καθώς και τήρηση κλειστής αποθήκης. Εκεί η χρήση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ERP με εμπορικό και λογιστικό θα είναι μονόδρομος.

Και όλη αυτή η πληροφορία, δεν απαιτεί μεγάλη οθόνη ή να σταματήσω την εκτέλεση της συνταγής και να μεταβώ σε άλλο περιβάλλον για να έχω πρόσβαση;

Μύθος! Το μεγαλύτερο μέρος της πληροφορίας ενσωματώνεται στη βασική καρτέλα πώλησης ειδών και εκτέλεσης συνταγής, με χρωματικές ενδείξεις και επιλογές. Σε όσα χρειάζεται να ανατρέξετε σε κάποια επιπλέον φόρμα, η multitasking λειτουργία του PharmacyOne επιτρέπει την προβολή οποιασδήποτε πληροφορίας παράλληλα με τη λειτουργία του προγράμματος και την εκτέλεση συνταγών

Ναι, αλλά η άντληση της θα καθυστερήσει τη δουλειά μου.

Μύθος! Οι απαιτήσεις λειτουργίας του PharmacyOne στο τερματικό του κάθε χρήστη είναι ελάχιστες. Η άντληση της πληροφορίας γίνεται ταυτόχρονα με την επιλογή πελάτη και σκευασμάτων και έτσι δεν έχετε καμία καθυστέρηση στη δουλειά σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *