Η ΟΣΦΕ ζητά ηλεκτρονικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα κρίσιμα φάρμακα

Εφαρμογή διαχείρισης των ελλειπτικών σκευασμάτων, με τη συνεργασία των φαρμακείων, των χονδρεμπόρων, των φαρμακευτικών εταιριών και της ΗΔΙΚΑ προτείνει η ΟΣΦΕ, ένα εργαλείο που ήδη χρησιμοποιείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αναλυτικά

Για μία ακόμη φορά η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος επανέρχεται στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αναδεικνύοντας ένα ακόμη από τα 17 μέτρα που έχει προτείνει προς την πολιτεία για την αντιμετώπισή του.

Αυτή λοιπόν τη φορά η ΟΣΦΕ αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός διαύλου ασφαλείας για την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα κρίσιμα φάρμακα.

Όπως σημειώνει πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο που θα επιτρέπει σε φαρμακεία κοινότητας τα οποία έχουν ηλεκτρονική συνταγή για φάρμακο και τα οποία δεν μπορούν να το καλύψουν με το απόθεμα του φαρμακείου τους, να ζητούν το φάρμακο αυτό από τον προμηθευτή τους κάτοχο χονδρικής πώλησης φαρμάκου και αυτός με τη σειρά του από την φαρμακευτική εταιρεία.

Καθοριστικό στοιχείο για την ΟΣΦΕ είναι ότι μέσω της ανάπτυξης αυτού του εργαλείου θα διασφαλίζεται αφενός το κλείδωμα του συγκεκριμένου τεμαχίου φαρμάκου στη διαδρομή του από τη φαρμακευτική εταιρεία στον συγκεκριμένο ασθενή με διασφάλιση της ανωνυμοποίησής του και έτσι τα φάρμακα αυτά που θα διακινούνται μέσω του διαύλου ασφαλείας δεν θα μπορούν να εξαχθούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΣΦΕ έχει ως εξής:

Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) παραμένει πιστή στη θέση της πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και πως η άμβλυνση του προβλήματος απαιτεί ένα πλέγμα μέτρων (και όχι μεμονωμένα μέτρα όπως έχει επιχειρηθεί έως σήμερα με μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών). Το πλέγμα αυτό μέτρων έχει κατατεθεί επισήμως σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σήμερα η Ο.Σ.Φ.Ε. επανέρχεται δημοσίως αναδεικνύοντας την πρόταση εκείνη, που αφορά τη δημιουργία ενός διαύλου ασφαλείας, ενός ψηφιακού εργαλείου, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα κρίσιμα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα:

Το ψηφιακό εργαλείο θα επιτρέπει σε φαρμακεία κοινότητας τα οποία έχουν ηλεκτρονική συνταγή για φάρμακο και τα οποία δεν μπορούν να το καλύψουν με το απόθεμα του φαρμακείου τους, να ζητούν το φάρμακο αυτό από τον προμηθευτή τους κάτοχο χονδρικής πώλησης φαρμάκου και αυτός με τη σειρά του από την φαρμακευτική εταιρεία.

  • Εάν ο κάτοχος άδειας χονδρικής πώλησης διαθέτει απόθεμα ασφαλείας, υποχρεούται να δώσει από το απόθεμα αυτό και η φαρμακευτική εταιρεία υποχρεούται να καλύψει το κενό που δημιουργείται στο απόθεμα αυτό. Χρόνος παράδοσης του φαρμάκου στο φαρμακείο, αυτός που ορίζεται από την Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας.
  • Εάν ο κάτοχος άδειας χονδρικής πώλησης δεν διαθέτει απόθεμα ασφαλείας, υποχρεούται να μεταβιβάσει το αίτημα στην φαρμακευτική εταιρεία η οποία με τη σειρά της υποχρεούται να εξυπηρετήσει το αίτημα ώστε το φάρμακο μέσω της φαρμακαποθήκης να φθάσει στο φαρμακείο. Χρόνος παράδοσης του φαρμάκου στο φαρμακείο, έως διπλάσιος του οριζόμενου από την Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας.

Το ψηφιακό εργαλείο διασφαλίζει το κλείδωμα του συγκεκριμένου τεμαχίου που διακινείται στην συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, στο συγκεκριμένο φαρμακείο, στον συγκεκριμένο ασθενή και στην συγκεκριμένη συνταγή. Διασφαλίζει επίσης την συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω όμως της ανωνυμοποίησης του ασθενή.

Τα φάρμακα που διακινούνται μέσω του διαύλου ασφαλείας δεν μπορούν να εξαχθούν παρά μόνον να παραδοθούν σε ασθενή μέσω οριστικής εκτέλεσης της συνταγής μέσω της οποίας ζητήθηκαν.

Οι συνταγές που εκτελούνται μέσω του διαύλου ασφαλείας, για την ακύρωση τους απαιτούν την ενημέρωση ή/και έγκριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στη διακίνηση του φαρμάκου.

Η Ο.Σ.Φ.Ε. στις 26 Ιουλίου κατέθεσε επισήμως το κείμενο των 17 προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλειπτικών φαρμάκων (ιστοσελίδα). Στις 04 Νοεμβρίου ζήτησε και δημοσίως πλέον από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αποδεχθεί την πολυπλοκότητα του προβλήματος, να δεχθεί το κείμενο των 17 προτάσεων της Ο.Σ.Φ.Ε. ως βάση συζήτησης, και μάλιστα πρότεινε η συζήτηση να εκκινήσει με τις προτάσεις εκείνες που αφορούν το πεδίο άμεσης αναφοράς της, τον ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας του φαρμάκου δηλαδή τις επιχειρήσεις με άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων (Δ.Τ.)(βίντεο). Στις 14 Νοεμβρίου επανήλθε αναδεικνύοντας δημοσίως την πρόταση της για δημιουργία ενιαίου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και του εθνικού αποθέματος φαρμάκων, των ελλείψεων και του παράλληλου εμπορίου (Δ.Τ.) (βίντεο). Στις 28 Νοεμβρίου επικρότησε δημοσίως τα επιπλέον μέτρα του Υπουργείου Υγείας αλλά πιέζοντας ταυτόχρονα για βελτίωση τους (ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε από την εξαγγελία στην εφαρμογή τους και να μην λειτουργήσουν ως απλό λεκτικό φόβητρο κενού περιεχομένου) αλλά κυρίως πιέζοντας για περαιτέρω λήψη μέτρων (αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα ανακοινωθέντα μέτρα μπορούν να θεωρηθούν αφετηρία και όχι τερματισμός της προσπάθειας) (Δ.Τ.) (βίντεο). Στις 07 Δεκεμβρίου ανέδειξε δημοσίως την πρόταση της για ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών για υποκατάσταση των ελλειπτικών φαρμάκων (Δ.Τ.) (βίντεο).

Στις 05 Ιανουαρίου 2023 δημοσιεύτηκε επιστολή για την ανάγκη διαμόρφωσης κεντρικών πολιτικών στην Ε.Ε. (Δ.Τ.)(βίντεο). Στις 17 Ιανουαρίου 2023 παρουσίασε δημοσίως την πρόταση της για τη δημιουργία διαύλου ασφαλείας για την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα κρίσιμα φάρμακα (βίντεο).

www.drug-shortages.gr

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Βασίλης Μπιρλιράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100.3 πριν λίγες μέρες (στις 10 Ιανουαρίου) και στην εκπομπή «Στιγμιότυπα» υποστήριξε ότι η λίστα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με τις εναλλακτικές επιλογές -τα διάφορα εμπορικά σκευάσματα ανά κατηγορία φαρμάκων που λείπουν από την αγορά και μπορεί ο πολίτης να προμηθευτεί για να καλύψει τις ανάγκες του για τη λήψη συγκεκριμένης δραστικής ουσίας- είναι μικρής χρησιμότητας.

Όπως εξήγησε είναι μικρής χρησιμότητας υπό την έννοια ότι «μας λέει η λίστα αυτή ότι την τάδε ουσία την έχει το τάδε, τάδε, τάδε προϊόν αλλά δεν λέει εάν υπάρχουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά. Από περιέργεια εγώ έκατσα και όσο μπορούσα στα πλαίσια της εργασίας μου ήλεγξα κατά πόσο στις βασικότερες φαρμακολογικές κατηγορίες υπάρχουν οι εναλλακτικές αυτές και διαπίστωσα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν υπάρχουν» φέρνοντας ως χαρακτηριστικά τα παραδείγματα φαρμάκων για τον ξηρό βήχα ή τη ρινική συμφόρηση.

Πάντως σήμερα όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης στο DailyPharmaNews η τροφοδοσία σε κάποιους κωδικούς που δεν υπήρχαν καθόλου έχει αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται μετά και το άνοιγμα των φαρμακευτικών εταιρειών ύστερα από τις διακοπές των Χριστουγέννων αλλά «με το σταγονόμετρο».

Πηγή: dailypharmanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *