ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι της συνταγογράφησης φαρμάκων για να βρεθούν παρατυπίες – Νέα επιτροπή με 13 ελεγκτές

Νέα επιτροπή με 13 μέλη συνέστησε ο ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στα φάρμακα και τη συνταγογράφηση των γιατρών.

Πρόκειται για μία ελεγκτική επιτροπή που θα κληθεί να περάσει από φύλλο και φτερό όλες τις συνταγές που γράφουν οι γιατροί ώστε να εντοπισθούν τυχόν παραβάσεις αλλά και υπερσυνταγογραφήσεις. Αποτελείται από εξειδικευμένους γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και στελέχη του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι και αναλαμβάνουν το ρόλο του ελεγκτή για τα επόμενα 3 χρόνια.

Να υπενθυμιστεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι έρχεται «κόφτης» στην υπερσυνταγογράφηση, καθώς όπως έχει δηλώσει στόχος είναι να περιορισθεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς «το πρόβλημα είναι στην κατανάλωση και όχι στις τιμές των φαρμάκων» όπως είχε πει.

Η νέα επιτροπή πάντως με βάση την απόφαση:

  • Θα πραγματοποιεί σταδιακά έλεγχο της συνταγογράφησης για τους ιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια που προβλέπονται και συγκεκριμένα σε ποσοστό άνω του 20% με βάση τα όρια (πλαφόν) που έχουν ορισθεί ανά ειδικότητα ιατρού, περιοχή και μήνα του έτους,
  • Επίσης θα ελέγχουν εάν συνταγογραφούν τα ελάχιστα ποσοστά γενοσήμων φαρμάκων που έχουν ορισθεί με υπουργική απόφαση.

Κριτήριο θα είναι επίσης: «Στον έλεγχο της συνταγογράφησης των γιατρών, των οποίων η τιμή ενός κριτηρίου από α΄ έως η΄ της παρ. 4 του άρθρου 93 του ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α’ 74, 19-05-2017), βρίσκεται στο υψηλότερο 0,1% ποσοστό επί του συνόλου τιμών που λαμβάνονται από όλους τους ιατρούς της ίδιας ειδικότητας για κάθε κριτήριο χωριστά, που περιγράφονται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

Επίσης, σε έλεγχο της συνταγογράφησης υποβάλλονται οι ιατροί, των οποίων η τιμή του κριτηρίου θ΄, βρίσκεται στο υψηλότερο 0,1% ποσοστό επί του συνόλου τιμών που λαμβάνονται από όλους τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για το κριτήριο αυτό. Ο έλεγχος του συνόλου της συνταγογράφησης του ιατρού διενεργείται, σύμφωνα με το π.δ. 121/2008» όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Πηγή: ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *