Αλλαγές στην εκτέλεση συνταγών. Πόσο εύκολο είναι να αφομοιώσει τις συνεχείς αλλαγές ένα πρόγραμμα φαρμακείου;

Έχει ολοκληρωθεί η «επανάσταση» για τη συνταγογράφηση; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Έχει παγιωθεί ο τρόπος που θα εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων;

Πόσο απλό είναι να περάσει μία αλλαγή της ΗΔΙΚΑ σε ένα πρόγραμμα φαρμακείου;

του Θύμιου Δημητρόπουλου

Από το 2010 έως και σήμερα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει μπει στις ζωές μας και η διαδικασία εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό! Εποχές που γινόταν σύσκεψη του προσωπικού πάνω από μία συνταγή, για να βγάλουν τα γράμματα του ιατρού και να δώσουν την προτεινόμενη θεραπεία, έχουν περιοριστεί σήμερα μόνο σε λίγα περιστατικά χειρόγραφων αγωγών.

Συμπληρωματικά, η χρήση συστημάτων μηχανογράφησης από τα φαρμακεία και η συνεχής εξέλιξή τους, προσφέρει επιπλέον βοήθεια στην αναζήτηση των προτεινόμενων αγωγών που προτιμάει ο κάθε ασφαλισμένος.

Έχει όμως ολοκληρωθεί η «επανάσταση» για τη συνταγογράφηση; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Έχει παγιωθεί ο τρόπος που θα εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων;

Η αλήθεια είναι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας εκτέλεσης των συνταγών έχει παγιωθεί. Οι βασικοί χειρισμοί παραμένουν σταθεροί, από την ένταξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην καθημερινότητα ενός φαρμακείου.

“Οι αλλαγές στη ροή της εργασίας των φαρμακείων που συντελέστηκαν τα τελευταία 13 έτη, δεν είχαν συντελεστεί συνολικά για πολλές δεκαετίες”

Οι δυνατότητες διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας του συστήματος της ΗΔΙΚΑ με τα μηχανογραφικά προγράμματα φαρμακείων βελτίωσαν και απλούστευσαν την όλη διαδικασία.

Ο φαρμακοποιός με λίγα κλικ και σκαναρίσματα μπορεί να εκτελέσει την κάθε συνταγή, ακόμα και γαληνικών σκευασμάτων.

Κάποιες μικρές προσθήκες, όπως ορισμένοι κόφτες στις ποσότητες συνταγογραφούμενων σκευασμάτων,  έχουν εμπλουτίσει τη λειτουργικότητα, χωρίς όμως να αλλάξουν τη διαδικασία εκτέλεσης ιδιαίτερα.

Μία σχετικά μεγάλη αλλαγή που τελέστηκε ήταν η εκτέλεση συνταγών γαληνικών σκευασμάτων και εμβολίων απευαισθητοποίησης, που απαιτούσε νέες λειτουργικότητες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τέλος, κάποια «καλούδια», όπως η εκτέλεση συνταγής χωρίς ανάγκη εκτύπωσης φύλλου ή επικόλλησης κουπονιών και χωρίς κατάθεση στο ασφαλιστικό ταμείο, ή και αντικατάσταση των υπάρχοντων κουπονιών στα σκευάσματα με νέα με QR code και περισσότερη πληροφορία, αν και έχουν αναφερθεί κατά καιρούς, έχουν μείνει παραπίσω, με άγνωστη ημερομηνία εφαρμογής τους.

Υπάρχει κάτι άλλο που αλλάζει στη διαδικασία των εκτελέσεων των συνταγών;

Το πιο συνηθισμένο είναι η αλλαγή λιανικών και ασφαλιστικών τιμών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ συχνά, με δελτία τιμών και συμπληρωματικές καταστάσεις. Είναι μία αλλαγή που μπορεί να μην αλλάζει κάτι στη ροή εργασίας, ίσως μόνο να εμποδίζει τη χρήση ορισμένων συστημάτων παλαιότερης τεχνολογίας για κάποια λεπτά, απαιτεί όμως το σύστημα του φαρμακείου να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένο.

Μπορεί η διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής να μην αλλάζει ιδιαίτερα, προστίθενται όμως νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τα φαρμακεία. Self tests, rapid tests, καταχώρηση ραντεβού εμβολιασμού, εγγραφή σε προσωπικό ιατρό και πιο πρόσφατα διενέργεια εμβολιασμού με ή χωρίς ιατρική συνταγή, είναι κάποιες από τις νέες υπηρεσίες που προέκυψαν, σχεδόν εν μία νυκτί, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής.

Πόσο εύκολα λοιπόν μπορεί ένα πρόγραμμα φαρμακείου να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η δυνατότητα κάθε εταιρείας παραγωγής λογισμικού φαρμακείων για δομημένη έρευνα / ανάπτυξη και εφαρμογή των αλλαγών αυτών, παίζει σημαντικό ρόλο.

Παλαιότερες υποδομές που δεν είναι πια στην αιχμή της τεχνολογίας, αγκομαχούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να αφομοιώσουν τις ζητούμενες προσθήκες. Αντίθετα, πιο ανοικτές αρχιτεκτονικές έχουν την ικανότητα να ενσωματώνουν την κάθε αλλαγή πιο εύκολα και πιο άμεσα.

Οι παλαιού τύπου εφαρμογές που εγκαθίστανται τοπικά σε κάθε τερματικό, απαιτούν συχνή ενημέρωση, ενώ οι πιο σύγχρονες λύσεις που βασίζονται σε τεχνολογία cloud, είναι πιο ευέλικτες, με πολύ πιο απλές και άμεσες δυνατότητες ενσωμάτωσης των νέων τους λειτουργιών.

Τι άλλες αλλαγές συμβαίνουν στη ροή εργασιών του φαρμακείου, που επηρεάζουν την καθημερινότητα του και πρέπει να ενσωματώνονται άμεσα από το κάθε πρόγραμμα;

Η νέα εποχή και οι σύγχρονες ανάγκες  έβαλαν δειλά δειλά και παρεχόμενες υπηρεσίες στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Φαρμακείου, όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω. Η δωρεάν παροχή self test έκανε την αρχή και εμπλουτίστηκαν με διενέργεια rapid test, οριστικοποίηση ραντεβού εμβολιασμού, εγγραφή σε προσωπικό γιατρό και διενέργεια εμβολιασμού με ή χωρίς συνταγή. Η αμεσότητα της ανάγκης επέβαλε την ένταξη των υπηρεσιών στην καθημερινότητα των φαρμακείων πολύ άμεσα και χωρίς πρότερη μελέτη. Μάλιστα, κάποια στιγμή απαιτήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η έκδοση νέων, ξεχωριστών τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις και ετεροχρονισμένα, για παλαιότερες περιόδους.

Απαιτήθηκε από τα προγράμματα φαρμακείων να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ και να παράξουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για κάθε μία από τις παραπάνω υπηρεσίες, ενώ απαιτήθηκε και η επικοινωνία της κάθε υποδομής με την πύλη ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ.

Η ύπαρξη ολοκληρωμένου εμπορολογιστικού συστήματος (ERP) σε ένα πρόγραμμα φαρμακείου, απλουστεύει τις ανάγκες προσθήκης νέων υλοποιήσεων και δίνει τη δυνατότητα στα συγκεκριμένα προγράμματα να ενσωματώνουν άμεσα την κάθε ανάγκη.

Και πέρα από αυτά τι μπορώ να απαιτώ από το πρόγραμμα φαρμακείου που έχω επιλέξει;

Στην εποχή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και του GDPR, καλώς ή κακώς το κάθε φαρμακείο έχει μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών, αντλημένη από κάθε συνταγή που εκτελεί, από την επαναληψιμότητα των συνταγών που εκτελεί ένας ασφαλισμένος, αλλά και από κάθε συμπληρωματική πώληση που κάνει.

Ένα ανοικτό και σύγχρονο σύστημα είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να αντλήσει, να αποθηκεύσει και τέλος να συσχετίσει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων του και να προσφέρει στον κάθε φαρμακοποιό, όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αντλήσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται για να μπορεί να πάρει τις βέλτιστες αποφάσεις για την επιχείρησή του.

Φυσικά δεν αρκεί μόνο αυτούσια η πληροφορία πχ της αγωγής που έπαιρνε ο πελάτης στο παρελθόν. Πλέον το κάθε μηχανογραφικό σύστημα φαρμακείου πρέπει να διαθέτει την ευφυΐα να συνδυάσει τις πληροφορίες και να παρέχει προτάσεις βάσει των αγοραστικών συνηθειών και του ιστορικού του κάθε ασθενούς.

Υπάρχει κάποια λύση στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα μηχανογράφησης που να ικανοποιεί τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω;

Το πλέον σύγχρονο πρόγραμμα που είναι βασισμένο στην αιχμή της τεχνολογίας είναι το PharmacyOne. Βασισμένο στο ολοκληρωμένο ERP της Soft1, μια λύση που χρησιμοποιούν ήδη περισσότερες από 92.000 επιχειρήσεις, συνδυάζει όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες για να είναι το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης φαρμακείου της αγοράς!

Οι αναλυτές της CloudOn έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν όλη τη λειτουργικότητα του ελληνικού φαρμακείου σε ένα πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, η ανάλυση της πληροφορίας παρέχει στο χρήστη πολλές επιπλέον δυνατότητες συμπληρωματικής πώλησης, προωθητικών ενεργειών, αλλά και απόλυτης εποπτείας της επιχείρησης.

Με ένα ολοκληρωμένο εμπορικό και λογιστικό σύστημα στο cloud, η χρήση του PharmacyOne καθιστά τις επιχειρήσεις που το επιλέγουν να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ήδη πολλές από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες επιχειρήσεις φαρμακείων χρησιμοποιούν το PharmacyOne, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται με κάθε ευκαιρία. Η σύνθετη αρχιτεκτονική του, η μεγάλη του ικανότητα για διασυνδέσεις, η ευελιξία του και η cloud υποδομή, το καθιστούν ως την πλέον ιδανική λύση, ειδικά για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και πολύπλοκες δομές.

Όλα αυτά καθιστούν το PharmacyOne ως το απόλυτο εργαλείο και το πιο ολοκληρωμένο ERP στην υπηρεσία του φαρμακοποιού!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *