Στα 4,45 δισ. ευρώ «κλείδωσε» τελικά η συνολική δαπάνη (από τον ΕΟΠΥΥ κυρίως αλλά και ιδιωτική) για τα φάρμακα που προμηθεύτηκαν οι πολίτες από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων το 2022, μια χρονιά η οποία φαίνεται να αποτελεί έτος ρεκόρ σε διακινούμενες συσκευασίες. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας μελετών IQVIA για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στο τέλος του 2022 η αγορά των φαρμάκων σε ετησιοποιημένη βάση παρουσίασε άνοδο κατά 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Την ίδια στιγμή με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία από πλευράς όγκου, διακινήθηκαν κατά 3,5% περισσότερες συσκευασίες φαρμάκων φτάνοντας στα 433 εκατομμύρια, που είναι και οι περισσότερες που έχουν διακινηθεί ποτέ. Κι αυτό σε μια χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ελλείψεις.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της εταιρείας, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 4,5% στα πρωτότυπα φάρμακα on patent από πλευράς όγκου και 8,2% από πλευράς αξίας. Στα γενόσημα, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 8,1% στον όγκο η οποία συνοδεύτηκε με σημαντική αύξηση 10,6% σε αξίες. Επίσης τα off patent σημείωσαν αύξηση 1,4% σε αξία και 1,4% σε όγκο.
Σύμφωνα με την μελέτη, συνολικά στο εν λόγω 12μηνο, τα πρωτότυπα φάρμακα (με πατέντα προστατευόμενη ή μη), απορρόφησαν το περίπου 59% της αγοράς σε αξίες (30% με προστασία πατέντας και 29% τα off patent) και τα γενόσημα το 23% της αγοράς. Από πλευράς όγκου, τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας σκευάσματα απορρόφησαν το 8% της αγοράς, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 37% και τα γενόσημα το περίπου 33%.
Επίσης τα εμβόλια απέσπασαν το 5% της αγοράς σε αξία και το 2% σε όγκο.
H συνολική λιανική αγορά υπολογίζεται όπως είπαμε σε 4,45 δισ. ευρώ στο εξεταζόμενο 12μηνο. Από αυτά, τα πρωτότυπα (on και off patent) αυξήθηκαν στα περίπου 2,37 δισ. ευρώ από 2,27 δισ. ευρώ και τα γενόσημα αυξήθηκαν σε 1,17 δισ. ευρώ από 1,06 δισ. ευρώ. Περίπου στα 908 εκατ. ευρώ από 885 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των λοιπών προϊόντων.
Απώλειες από υποκατάσταση
Σύμφωνα με την IQVIA, από τις μειώσεις τιμών που εφαρμόσθηκαν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται, η αγορά των οποίων διαμορφώθηκε στα περίπου 3,96 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια εξοικονόμηση που αναμενόταν να φθάνει τα 56 εκατ. ευρώ το 2022 λόγω μείωσης τιμών.
Όμως τελικά όχι μόνο δεν υπήρξε εξοικονόμηση αλλά φαίνεται και ενίσχυση των πωλήσεων κατά 151 εκατ. ευρώ, καθώς οι μειώσεις τιμών «εξανεμίστηκαν» από την αύξηση πωλήσεων κατά 105 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης του όγκου και κατά 102 εκατ. λόγω της αλλαγής του μίγματος των θεραπευτικών σχημάτων ή αλλιώς την υποκατάσταση.
Κόστος και μερίδιο αγοράς
Βάσει τιμής, τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, αποτελούν το 67% της αποζημιούμενης αγοράς από πλευράς όγκου. και ακολουθούν με ποσοστό 12,4% αυτά που κοστίζουν 10-15 ευρώ και με 4,7% σκευάσματα αξίας 20-29,99 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις θεραπευτικές κατηγορίες, πρώτα έχουν περάσει τα φάρμακα του πεπτικού συστήματος και για το μεταβολισμό με 23,7%, ακολουθούν τα καρδιολογικά με 21,2%, με σημαντικά χαμηλότερο μερίδιο, τα νευρολογικά με 13,1% και τα αιματολογικά με 12,7%. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες καλύπτουν το 70,7% της αγοράς.
Πηγή: ygeiamou.gr